Handmade leather shoes W.I.P

(for English see below pictures)

10 maart was dag 7 van de cursus schoenen maken. Weer een spannende dag. De dag begon met het aanbrengen van de laatste stiksels om de voering aan de bovenkant vast te zetten aan de buitenkant. Het naaiwerk was toen klaar en het werd tijd om het leer op de leesten vast te gaan maken. Dit vind ik nog een lastige klus, maar geeft wel gelijk een kijk op hoe je schoenen eruit gaan zien.

Eerst maak ik voering + buitenkant vast met vijf spijkers om de juiste positie op de leest te bepalen. Zodra dit bevalt haal ik de spijkers een voor een los om vervolgens de voering rond die spijker vast te zetten aan de leest. Helaas zat er nog iets mis in mijn ontwerp dus moest ik bij de eerste schoen alle spijkers er weer uit halen om bij beide schoenen nog wat leer te verwijderen. Hierna verliep alles soepel en buiten een ontelbaar aantal klappen op mijn vingers met een hamer was ik zeer tevereden met het resultaat.

Als alle spijkers erin zitten trek ik het leer iets omhoog bij de spijkers om er lijm tussen te smeren en na 10 minuten de voering aan de binnenzool te plakken. Eerst met een vouwbeen tussen de spijkers alles goed aandrukken en dan na het verwijderen van de spijkers alles nakloppen met een hamer. De plooien heb ik vervolgens met een mes verwijderd zodat alles weer mooi glad is.

De dag heb ik afgesloten met het aanbrengen van de neusversteviging. Dit doe je door de neus in te smeren met lijm en dan de versteving goed verwarmen zodat die soepel wordt en dan met verbrandende vingers de versteviging om de neus vouwen.

Above you can see the progress of day 7. The sewing is done and I nailed the lining of the shoe to the inner sole. When the nails were in the right place I glued the leather to the sole. After smoothing the sole with a knife I added reinforcements to the nose. This brought me to the end of the day. There are 2 days left in the course so I hope I am going to make it.

Imagine, Create & Enjoy

Do you like it?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s