Mijn eigen schoenen maken!

 (For English see below the pictures)

Vandaag was het zover. Ik heb de eerste stappen gezet in het maken van mijn eigen paar schoenen. Dit allemaal onder deskundige begeleiding door Esther van Jouw Stoute Schoenen (Zie link onder “Great Resources” )

Enkele maanden geleden was ik al langsgeweest om mijn voeten op te laten meten voor een op maat gemaakte leest (zie foto hieronder). Met behulp van deze leest hebben we vandaag een papieren leestkopie gemaakt. De leestkopie wordt overgebracht op karton om zo een patroon te kunnen tekenen dat straks ervoor zorgt dat ik iets maak wat ook weer om de leest heenpast (zie foto hieronder). Op de foto zie je ook een tekening met tal van lijnen en getallen. Deze basis uitgangspunten zorgen ervoor dat er ook rekening gehouden wordt met de vorm van een voet. Er komt duidelijk veel meer kijken bij het ontwerpen van deze schoenen dan ik gewend was bij het maken van mijn tassen. Op de laatste foto zie je de rechter leest in een pers die daar een binnenzool samen met de nodige versteviging verenigd. Op deze binnenzool gaan we volgende week een passchoen maken om te kijken of mijn leest en ontwerp kloppen met de vorm van mijn voet. De passchoen is een eenvoudige weergave van je uiteindelijke schoen.

De komende week een tekening maken van hoe ze er uit moeten gaan zien zodat ik daar bij de verdere stappen rekening mee kan houden. 🙂

De cursus die ik volg duurt 9 zaterdagen. Aan het einde loop ik op zelfgemaakte schoenen. De komende weken kan je op deze plek zien hoe ik vorder.

Today I started to create my own shoes. The first steps we handled today were: Making a paper copy of the wooden mould. Use the paper copy to draw a pattern. And finally we started working on a fitting shoe. On the last picture you see the mould pressed on an inner sole to get it into the right shape with some reinforcements.

Next week I will finish the design and hopefully create a fitting shoe.

2 Comments

    1. Hallo Olivier,

      Ik gok even dat je uit Nederland komt. Voor een leest kan je het beste contact opnemen met Esther van Mijn Stoute Schoenen. Zij kan je zeker verder helpen. Ik heb bij haar de cursus gedaan om mijn eigen schoenen te maken en de leesten op maat waren onderdeel van het cursusmateriaal. http://www.mijnstouteschoenen.nl

      Groeten, Jim

Do you like it?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s